BLOG: Plof-bv's en wegsluisoma's

 

Plof-bv's en wegsluisoma's.Twee termen met een op het eerste gezicht hoogkomisch gehalte maar schijn bedriegt: het zijn twee van de meest voorkomende fraudes bij faillissementen.

Waar de plof-bv ruime bekendheid geniet is dat minder het geval voor de wegsluisoma. Bij een plof-bv vertrekt de ondernemer met de noorderzon – inclusief de ontvangen handelsgoederen – met achterlaten van onbetaalde rekeningen en enorme schulden. Ook komt het voor dat een deel van de bezittingen wordt verborgen buiten het bedrijf, soms letterlijk bij oma op zolder. Wegsluisoma, het zal je maar overkomen...

Faillissementsfraude komt vaker voor dan u denkt. Naar schatting is bij een kwart tot een derde van de faillissementen fraude in het spel. In heel 2013 zijn 12.306 faillissementen uitgesproken, in het eerste kwartaal van 2014 zijn het er 2.672. De daarmee gemoeid gaande schade wordt op jaarlijks 1,7 miljard euro geschat waarvan 600 miljoen euro door fraude. Deze bedragen worden als ondergrens gezien.

 

Ik zal regelmatig bloggen over faillissementen, fraude en risicomanagement. Mijn volgende bijdrage kunt u in juni verwachten. Wilt u nu al méér weten? Neem dan contact op met .

Ingeborg Moonen