Zelfstandigenaftrek vanaf 2012 vast bedrag

 

De zelfstandigenaftrek wordt omgezet in een vast bedrag

Voor 2011 geldt dat als u minder dan € 59.810 winst maakt, u als ondernemer gebruikt kunt maken van de zelfstandigenaftrek. Deze aftrek werkt met verschillende schijven: hoe meer winst u maakt, hoe minder de aftrek.

Staatssecretaris Weekers van Financiën wil een einde maken aan deze zelfstandigenaftrek en die per 2012 omzetten in één vaste basisaftrek van ongeveer € 7.200 (het bedrag staat nog niet vast). Hier zullen dezelfde voorwaarden voor gelden als voor de huidige zelfstandigenaftrek. Er moet dus sprake zijn van ondernemerschap en u moet voldoen aan het urencriterium.

De nieuwe aftrek zal weinig tot geen effect hebben als u tussen de € 18.540 en € 53.070 winst maakt. Zit u daarboven, dan gaat u erop vooruit. Zit u daaronder, dan zult u minder kunnen aftrekken, maar vanwege de algemene heffingskorting en arbeidskorting hoeft u er niet per se op achteruitgaan. Als u geen andere bron van inkomsten heeft en geen partner die belasting betaalt, hoeft u bij winst tot € 18.540 zelfs helemaal geen belasting te betalen.


Follow Opero on Twitter