Bezemwagenvergadering, c'est quoi?

bezemwagen

 

We kennen allemaal het beeld van de schaatser die nét te laat over de finish van de Elfstedentocht komt, of die ene wielrenner die op zijn tandvlees vlak vóór de bezemwagen uit fietst. Wist u dat op de bezemwagen in de Tour de France inderdaad een bezem is bevestigd?

 

Ook in de afwikkeling van een faillissement komt de bezemwagen voorbij, zij het van geheel andere soort. In de bezemwagenvergadering (ja, dit is écht faillissementsjargon!) worden vorderingen ingediend die eerder nog niet bekend waren. Voormalig werknemers kunnen bijvoorbeeld een restvordering indienen naar aanleiding van de van het UWV ontvangen eindafrekeningen.

De bezemwagen is "een volgwagen bij een sportevenement op de weg, bijvoorbeeld een wandeltocht, wielerwedstrijd of hardloopwedstrijd; deze wagen rijdt achter de laatste deelnemer aan". De belangrijkste taak van de bezemwagen is deelnemers die niet meer kunnen of willen meedoen, op te pikken en mee te nemen naar de finish.

De bezemwagenvergadering hoort tot het standaardrepertoire van de afwikkeling van een faillissement en wordt na de laatste verificatievergadering gehouden. Kom je daarna alsnog met een vordering bij de curator dan ben je echt te laat en doe je niet meer mee. Net als in de Tour de France, de Elfstedentocht of de Nijmeegse vierdaagse.