Ik ben integer, jij bent integer

integer

Sinds deze week staat "ik ben integer, jij bent integer" op mijn shortlist met must-read boeken. Het thema 'integriteit van organisaties en hun leiders' wordt door de auteurs belicht aan de hand van interviews met bekende captains of industry. Ook wordt geput uit de eigen ervaringen als forensisch accountant en FD-journalist.

Relatief gezien komen in Nederland veel gevallen van witteboordencriminaliteit voor. Geen beste boodschap als je commissaris of bestuurder bent. Want hoe staat het met je eigen integriteit en de integriteit van je organisatie? Waar ik al eerder op wees: aansprakelijkheid ligt om de hoek!

 

PwC heeft in december 2013 een 'position paper' uitgebracht getiteld 'Naar een fraudebeeld in Nederland'. Geschat wordt dat de fraudeomvang in ons land ten minste €11 miljard bedraagt. Een effectvolle aanpak van fraude bestaat volgens PwC uit "een combinatie van vier elementen: het verkleinen van de systeemrisico's van fraude, betere preventie van fraude door het bevorderen van de kwaliteit en beschikbaarheid van informatie, een op een risico-benadering gerichte houding bij burgers, overheid en bedrijven en ten slotte repressie van ondermijnend en normschendend gedrag".

Deze laatste, het normschendend gedrag, is het tegenovergestelde van integriteit. Een gebrek aan integriteit en de gevolgen daarvan komen frequent in de publiciteit, de laatste weken dagelijks nu de openbare verhoren door de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties plaatsvinden. Schokkend vind ik de pogingen om verantwoordelijkheid af te schuiven met het wijzen op een gebrek aan eigen kennis en kunde. Een absolute no-go!

Wat je ook bent, toezichthouder of (top)bestuurder, bij een kennislacune doe je een beroep op je team. Een gebalanceerd team van enerzijds toezichthouders en anderzijds bestuurders is tevens een prima vorm van risicomanagement!

 

Ik zal regelmatig schrijven over faillissementen, fraude en risicomanagement. Mijn volgende bijdrage kunt u in juli verwachten. Wilt u nu al méér weten? Neem dan contact op met .

Ingeborg Moonen

NB: Het boek is geschreven door Rob de Lange en Jaap Ten Wolde, in juni 2014 verschenen bij Uitgeverij Business Contact en te koop via alle reguliere kanalen.