Bezemwagenvergadering, c'est quoi?

bezemwagen

 

We kennen allemaal het beeld van de schaatser die nét te laat over de finish van de Elfstedentocht komt, of die ene wielrenner die op zijn tandvlees vlak vóór de bezemwagen uit fietst. Wist u dat op de bezemwagen in de Tour de France inderdaad een bezem is bevestigd?

 

Ook in de afwikkeling van een faillissement komt de bezemwagen voorbij, zij het van geheel andere soort. In de bezemwagenvergadering (ja, dit is écht faillissementsjargon!) worden vorderingen ingediend die eerder nog niet bekend waren. Voormalig werknemers kunnen bijvoorbeeld een restvordering indienen naar aanleiding van de van het UWV ontvangen eindafrekeningen.

Lees meer: Bezemwagenvergadering, c'est quoi?

Ik ben integer, jij bent integer

integer

Sinds deze week staat "ik ben integer, jij bent integer" op mijn shortlist met must-read boeken. Het thema 'integriteit van organisaties en hun leiders' wordt door de auteurs belicht aan de hand van interviews met bekende captains of industry. Ook wordt geput uit de eigen ervaringen als forensisch accountant en FD-journalist.

Relatief gezien komen in Nederland veel gevallen van witteboordencriminaliteit voor. Geen beste boodschap als je commissaris of bestuurder bent. Want hoe staat het met je eigen integriteit en de integriteit van je organisatie? Waar ik al eerder op wees: aansprakelijkheid ligt om de hoek!

 

Lees meer: Ik ben integer, jij bent integer

Toezicht houden is niet “zomaar een bijbaantje”

 

eerst denkenWe worden overspoeld met berichten over (bijna) faillissementen en de grote financiële schade die daarmee gemoeid is. De voorbeelden zijn legio, ik noem er een paar die regelmatig de publiciteit halen: Vestia, Laurentius, Econcern, Polare, Meavita, Hessing, DSB, en de recente berichten over de financiële situatie van bijvoorbeeld het tankopslagbedrijf Odfjell zijn zéér somber.

Lees meer: Toezicht houden is niet “zomaar een bijbaantje”